Festfin fiskgratäng

Festfin fiskgratäng
Foto: TV4

En lyxig fiskgratäng blir alltid uppskattad. Praktiskt att göra den helt klar och gratinera då gästerna kommer. Koka gärna extra potatismos och servera separat.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 6-8 portioner potatismos
  • lite muskot
  • 2 st äggulor
  • 800 g rödspättafilé, flundra eller hajmal
  • salt
  • 1 dl vitt vin, torrt (t ex Val de Loire)
  • 600 g räkor med skal
  • 1 liten burk sparrisknoppar
  • 1 burk champinjoner, gräddstuvade
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 dl ost, riven
  • eventuellt lite paprikapulver

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°- 250°. Laga moset, krydda med lite muskot och rör ned gulorna.
  2. Tag fram ett stort ugnsfat och smöra det. Lägg ut fiskfiléerna vackert i fatet så att de täcker bottnen. Salta. Har fatet ingen plan kant får man spara plats för moset.
  3. Slå på vinet. Vill du inte använda vin kan du ta lika delar pressad citron och vatten. Täck fisken med smörat smörpapper och grädda i 10-15 min. Slå försiktigt av spadet och spar det.
  4. Lägg på skalade räkor och sparris, spar eventuellt lite till garnering.
  5. Rör ut svampstuvningen med majonnäsen och det mesta av spadet. Bred såsen över fisken och strö på osten.
  6. Spritsa moset i toppar runt fatet. Pudra eventuellt med en aning paprikapulver som ger fin färg både på moset och såsen. Täck fatet med folie och ställ det i kylen tills strax före serveringen. Tag bort folien. Gratinera rätten i 250° ca 15 min eller tills den har fin färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept