Festfin älgstek med tillbehör

Festfin älgstek med tillbehör
Foto: TV4

Älgstek är ett delikat och magert kött. Steken är också god kall om det blir något över.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • ca 2 kg benfri älgstek, gärna innanlår
  • matfett
  • salt och peppar

Buljongpotatis:

  • 1-2 st potatisar/ person
  • ca 1 liter buljong
  • kumminfrön
  • salt

Sås:

  • 2-3 dl grädde
  • 2 dl buljong
  • 2 msk vetemjöl + vatten
  • salt och peppar

Tillbehör:

  • 1 burk päronhalvor
  • 1 burk rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Putsa köttet fritt från hinnor. Krydda med salt och peppar och lägg i en ugnsform. Bred ett lager matfett över och salta lätt. Sätt in köttet mitt i ugnen i 100°. Beräkna stektiden till 3 1/2 timma för 2 kilo. Ös den en gång i halvtimman. Låt den vila cirka 30 minuter innan den skärs upp.
  2. Skala potatisen och dela den på längden. Lägg halvorna i smord ugnsform eller långpanna. Häll på buljong så att den når till hälften upp på potatisen. Strö på kummin och salt. Stek mitt i ugnen på 250° cirka 30 minuter.
  3. Vispa ur ugnsformen som älgen stekt i med lite buljong och sila ner skyn i en kastrull. Vispa också ur potatispannan. Späd buljongen med grädde och koka upp. Red såsen med mjöl utrört i vatten och smaka av med salt och peppar.
  4. Skär upp steken tunt. Servera eventuellt med kokta päronhalvor fyllda med gelé.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept