Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp

Rådjursfilé med rotsellerikräm och svamp
Foto: Jakob Fridholm

Jag har starka minnen från min barndom av min pappas perfekt tillagade rådjurssadel. Vissa rätter är klassiker, men det här är en variant för 2000‐talet. Rådjursfilé med rotsellerikräm, picklad rödlök, apelsinglaserade morötter, kantareller och bönor med en svartvinbärssås.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat och kärlek


18 april 2011
Visa mer
4

Du behöver

Rådjur

  • 4 bitar rådjursytterfilé, à 160 g
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk rosépeppar
  • 1 tsl kryddnejlika, mald
  • smör till stekning

Picklad rödlök

  • 8 st små röda steklökar
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten

Svartvinbärssås

  • 2 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 3 dl rödvin
  • 4 dl svartvinbärssaft, koncentrerad
  • 4 dl mörk viltfond (ej koncentrerad!)
  • salt, efter smak
  • svartpeppar, efter smak
  • 2 msk smör

Rotsellerikräm

  • 200 g rotselleri, skalad
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk (3 %)
  • 1-2 msk smör
  • Salt, efter smak
  • Vitpeppar, efter smak

Morötter, kantareller och bönor

  • 8 st babymorötter
  • 100 g kantareller
  • 50 g bondbönor
  • 50 g smör
  • 0,5 st apelsin, rivet skal
  • salt, efter smak
  • svartpeppar, efter smak
  • 2-3 st timjankvistar

Gör så här

  1. Rådjur
    Värm ugnen till 175 grader.
  2. Krydda köttbitarna och bryn dem i smör i en panna.
  3. Lägg dem i en ugnsfast form eller gryta och sätt in den i ugnen. Ugnsstek köttet i 8-10 minuter tills det har en innertemperatur på 52 grader.
  4. Rödlök
    Skala rödlökarna.
  5. Koka upp vinägern och vattnet, lägg i lökarna och koka dem mjuka. Låt dem ligga kvar och svalna i lagen, ta sedan upp dem och skär löken i klyftor.
  6. Svartvinbärssås
    Koka sockret och vattnet till en karamell - den skall bli gyllenbrun.
  7. Slå på rödvinet och svartvinbärssaften. Koka ner till hälften återstår.
  8. Tillsätt fonden och koka ihop till såskonsistens.
  9. Smaka av med salt och peppar och rör i en klick smör.
  10. Rotselleri
    Skär sellerin i mindre bitar. Lägg den i en kastrull och häll på grädden och mjölken.
  11. Koka tills sellerin är helt mjuk.
  12. Lyft upp den och mixa den slät. Späd med vätska från koket om krämen är för tjock.
  13. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.
  14. Morötter, kantareller och bönor
    Skala och koka morötterna al dente.
  15. Rensa svampen och plocka skalen från bondbönorna.
  16. Blanda smör och apelsinskal och stek morötterna och kantarellerna i apelsinsmöret.
  17. Vänd i bondbönorna strax före servering. Smaka av med salt och peppar.
  18. Repa timjankvistarna och strö på bladen.
  19. Skiva köttet och lägg upp det på tallrik tillsammans med grönsaker, svamp och sås.
  20. Servera sellerikrämen bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept