Blinier med löjrom och syrad lök

Blinier med löjrom och syrad lök
Foto: Jakob Fridholm
Christian Hellberg
Christian Hellberg

Blinier med löjrom och syrad lök

17 ingredienser

1 h + 40 min jästid

Blinier passar perfekt till champagne som tilltugg på nyår. Recept från kokboken Fest, mat & kärlek.

Receptet är beräknat till 30 små blinier.

Kolla in fler recept och läs mer om

Fest, mat & kärlek

Ingredienser

portioner st små

Löjrom, citronmarinerad

  • 150 g löjrom
  • 1 citron
  • 0,5 dl rapsolja

Blinier

  • 2 ägg
  • 2 dl standardmjölk
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • smör, till stekning

Syrad lök

  • 2 rödlökar
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Serveras med

  • 2 dl gräddfil
  • dill

Gör så här

Löjrom

  1. Tvätta citronen noga.
  2. Riv skalet och blanda det med oljan.
  3. Vänd runt löjrommen i citronoljan.
  4. Låt stå i 1 timme.

Syrad lök

  1. Skala och skiva löken tunt.
  2. Koka upp ättikspriten, sockret och vattnet.
  3. Låt svalna.
  4. Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme.

Blinier

  1. Skilj äggulorna från äggvitorna.
  2. Vispa äggvitorna hårt och ställ dem kallt så länge.
  3. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
  4. Tillsätt äggulorna, vetemjölet, bovetemjölet, gräddfilen och lite salt och rör till en jämn smet.
  5. Låt smeten jäsa i 40 minuter.
  6. Blanda försiktigt de vispade äggvitorna med smeten.
  7. Hetta upp smör i en plättlagg.
  8. Häll i smet och grädda 30 små blinier. De skall bli gyllenbruna.
  9. Servera dina lyxiga blinier med löjrom, syrad lök och lite gräddfil. Garnera med dill.