Blinier med löjrom och syrad lök

1 h + 40 min jästid
30 st små
1 h + 40 min jästid
30 st små

Du behöver

Löjrom, citronmarinerad

  • 150 g löjrom
  • 1 st citron
  • 0,5 dl rapsolja

Blinier

  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk (3 %)
  • 25 g jäst
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl bovetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • smör till stekning

Syrad lök

  • 2 st rödlökar
  • 1 dl ättiksprit (12 %)
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Serveras med

  • 2 dl gräddfil
  • dill

Gör så här

  1. Löjrom
    Tvätta citronen noga.
  2. Riv skalet och blanda det med oljan.
  3. Vänd runt löjrommen i citronoljan.
  4. Låt stå i 1 timme.
  5. Syrad lök
    Skala och skiva löken tunt.
  6. Koka upp ättikspriten, sockret och vattnet.
  7. Låt svalna.
  8. Lägg i lökskivorna och låt stå i 1 timme.
  9. Blinier
    Skilj äggulorna från äggvitorna.
  10. Vispa äggvitorna hårt och ställ dem kallt så länge.
  11. Värm mjölken till fingervarm och smula i jästen.
  12. Tillsätt äggulorna, vetemjölet, bovetemjölet, gräddfilen och lite salt och rör till en jämn smet.
  13. Låt smeten jäsa i 40 minuter.
  14. Blanda försiktigt de vispade äggvitorna med smeten.
  15. Hetta upp smör i en plättlagg.
  16. Häll i smet och grädda 30 små blinier. De skall bli gyllenbruna.
  17. Servera dina lyxiga blinier med löjrom, syrad lök och lite gräddfil. Garnera med dill.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept