Hacka vitlök, lök och persilja. Skär sidfläsket i tärningar.
Klyv den hela kycklingen i 4 eller 8 bitar och lägg på ett fat. Salta kycklingen rikligt och strö över paprikapulver, svartpeppar och olivolja. Lägg på lite lök och persilja.
Hetta upp en stor gryta med lite olivolja i botten och stek på sidfläsket.
Lägg i kycklingen och bryn den tills den får lite färg. Gör gärna detta i omgångar. Lägg i hackad lök, vitlök, persilja och bönor tillsammans med kycklingen. Häll på vatten så att det täcker kycklingen och lägg i torkad chipotle. Låt puttra under lock i 1,5-2 timmar.
Under tiden, gör tomatsalsan. Finhacka tomat och rödlök och blanda med olivolja, riven vitlök och flingsalt. Hacka till sist i basilika.
Koka riset enligt förpackningen. Servera feijoadan med ris, tomatsalsa och en klick gräddfil.