Fatosh - sallad med kyckling och potatis

Fatosh -  sallad med kyckling och potatis
Foto: Stefan Hellström
Från Nyhetsmorgon

En libanesisk sallad med friterat pitabröd som är ett måste under fastemånaden Ramadan. När solen gått ner och fastan bryts plockas fatoshen fram. Men varför bara äta fatosh under Ramadan? Salladen är ju hur god som helst och värd att serveras året om! /Fatma El-Zein

Sumak
Röda små syrliga bär som oftast mals till en krydda. Vanligt i mat från Mellanöstern och då till exempel i Fatosh.

Harise
Paprika- och valnötsröra.

6 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

Sallad

  • 1 knippe bladpersilja, färsk
  • 1 knippe mynta, färsk
  • 1 st grön chili
  • 1 st gurka
  • 1 huvud isbergssallad
  • 1 knippe rädisor
  • 3 st salladslökar
  • 4 st tomater
  • 1 st pitabröd
  • 3 dl olja till fritering av brödet

Dressing

  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk sumak
  • 1 msk harise
  • 1 msk torkad koriander
  • Svartpeppar, efter smak
  • Salt, efter smak

Kyckling och potatis

  • 4-6 st kycklingklubbor
  • 1 kg potatis
  • 5 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk chili
  • 2 st citroner, saften
  • 1 msk grillkrydda
  • 1 tsk salt
  • 5 dl vatten

Gör så här

  1. Dressing
    Blanda dressingen.
  2. Sallad
    Skär alla grönsakerna och blanda väl.
  3. Häll dressingen över salladen.
  4. Fritera pitabrödet i olja tills det blir knaprigt och brunt.
  5. Bryt sönder brödet och blanda det i salladen. Men blanda inte i brödet och dressingen förrän precis innan servering!
  6. Kyckling och potatis
    Sätt ugnen på 225 grader.
  7. Skala och skär potatisen i skivor.
  8. Fritera eller stek dem lätt.
  9. Blanda marinaden; pressade vitlöksklyftor, chili, citronsaft, grillkrydda och salt. Blanda med vatten.
  10. Lägg kycklingen i en smord form.
  11. Häll marinaden över och lägg över den friterade potatisen.
  12. In i ugnen i 45 minuter.
    Servera!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept