Fastlagen

Fastlagen
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Fastlagen är snart slut. Nu är det dags att fasta.

Påsken är den största och viktigaste av alla kristna högtider och medan Sverige fortfarande var katolskt var också fastan och fastlagen betydelsefulla för oss. Fastan består av de 46 dagarna innan påsken och var en period då man bland annat inte fick äta kött och ägg och då man skulle leva ett återhållsamt liv.

De tre dagarna innan fastan ägnade man åt att ladda upp inför försakelserna. De som hade råd och möjlighet frossade i fet mat och andra läckerheter. Idag återstår bara namnet på den sista dagen i fastlagen, fettisdag, men tidigare räknade man också med fläsksöndagen och blå måndagen.

Antagligen kommer namnet fettisdag från just det faktum att man åt fet mat och eftersom det var den sista dagen före fastan så gällde det att spurta ordentligt. Med semlor, men också med annan festmat. På många ställen i landet åt man kroppkakor, en festrätt för många än idag.

Kroppkakor