Värm ugnen till 175 grader. Droppa citron över fågelköttet. Krydda med salt, peppar och timjan. Rulla äppelklyftorna i enbär och timjan och fyll fåglarna med dessa. Lägg fåglarna med bröstet upp i en ugnssäker form. Lägg en tunn smörskiva på varje bröst. Stek dem ca 15 minuter, vänd dem och stek lika länge på andra sidan. Tiden beror på hur tjocka bitarna är. Ös med lite buljong under tiden.
Ta upp fåglarna, vispa ur formen med resten av buljongen, sila ner den i en kastrull. Skumma av ytan. Späd med grädde och sprit och koka ihop tills 2/3 återstår. Knåda ihop margarin och vetemjöl till en kula och red av såsen med denna. Skär loss köttet från fåglarna, skiva det fint och servera med såsen över.
Geléäpplen
Värm ugnen till 200 grader. Skala och kärna ur äpplena. Dela och lägg dem i en ugnsform. Droppa över lite pressad citron blandad med vitt vin. Täck formen med folie. Stek mitt i ugnen ca 10 minuter. Fyll äpplena med rönnbärsgelé och servera dem till fasanen.