Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter

POPULÄRT
Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter
Foto: TV4

Färsspett med fetaostsås och ugnsbakade rotfrukter

Av: Sibel - Åmål

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

45 m

Smakrika stekta färsspett serveras med en krämig fetaostsås och rotfrukter i ugn. God bjudmat!

Dryck: Vin, Chianti, Italien

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Ugnsbakade rotfrukter

  • 4 potatisar
  • 4 morötter
  • 2 sötpotatisar
  • 1 msk rapsolja
  • 4 tsk flingsalt

Färsspett

  • 600 g nötfärs
  • 0,33 knippe färsk bladpersilja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 1 äggula
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk allkrydda
  • 8 grillspett
  • rapsolja och smör, till stekning

Fetaostsås

  • 150 g fetaost
  • 500 g turkisk yoghurt
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl valnötter, hackade
  • 1,5 tsk salt

Servering

  • lingon

Gör så här

Ugnsbakade rotfrukter

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala rotfrukterna och skär i stänger. Lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över rapsolja och strö över flingsalt.
  3. Rosta mitt i ugnen i ca 35-40 minuter.

Färsspett

  1. Finhacka lök och persilja. Pressa vitlöksklyftorna och blanda med lök, persilja och nötfärs.
  2. Tillsätt äggula, rapsolja och krydda efter smak. Knåda färsblandningen ordentligt och forma sedan färsen runt träspetten.
  3. Stek spetten i stekpanna med rapsolja och smör, ca 3-4 minuter på varje sida.

Fetaostsås

  1. Mosa fetaosten med gaffel i en skål. Pressa ned vitlöksklyftorna. Finhacka valnötterna och blanda ner i skålen. Tillsätt yoghurt och salt. Rör ihop alla ingredienserna och ställ in i kylskåpet tills servering.
  2. Servera spetten tillsammans med rotfrukterna, fetaostsåsen och gärna lingon till.