Pastadeg: Lägg ägg, mjöl och salt i en matberedare. Häll i oljan medan maskinen går. Kör tills degen formats till en boll och kör ytterligare 1 minut tills degen är slät och jämn. Lägg den på ett fat och täck med en fuktig duk. Låt stå kallt i 1–2 timmar.
Sås: Skär osten i bitar och släpp ner dem genom matberedarens matarrör medan maskinen går. Släpp ner vitlöksklyftorna. Stanna maskinen och lägg i basilikabladen. Kör till mos. Tillsätt oljan i en tunn stråle genom matarröret medan maskinen går till en puré. Krydda med salt och peppar och smaka av.
Kör degen i pastamaskin eller kavla ut den tunt. Rulla ihop degen. Skär rullen i 1/2 cm-bitar och skaka ut remsorna. Koka nudlarna i lättsaltat vatten med lite olja i 4–6 minuter. Låt dem rinna av. Vänd dem i smör och ett par matskedar kokvatten från pastan.
Lägg upp nudlarna på varma tallrikar. Lägg en klick sås ovanpå och garnera med rotfruktsstrimlor och grovt riven parmesanost.