Färska nudlar med pesto

Färska nudlar med pesto
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Färska nudlar med pesto

12 ingredienser

Med en matberedare blir det enkelt att göra sin egen pasta och egen pestosås. En pastamaskin underlättar men är inget måste, brödkavel går också bra.

Ingredienser

portioner
  • 4 ägg
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt

Till pesto:

  • 3 klyftor vitlök
  • 100 g parmesanost
  • 4 dl färska basilikablad
  • 3-5 msk olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Till servering:

  • rotfruktsstrimlor, lättkokt
  • parmesanost

Gör så här

  1. Pastadeg: Lägg ägg, mjöl och salt i en matberedare. Häll i oljan medan maskinen går. Kör tills degen formats till en boll och kör ytterligare 1 minut tills degen är slät och jämn. Lägg den på ett fat och täck med en fuktig duk. Låt stå kallt i 1–2 timmar.
  2. Sås: Skär osten i bitar och släpp ner dem genom matberedarens matarrör medan maskinen går. Släpp ner vitlöksklyftorna. Stanna maskinen och lägg i basilikabladen. Kör till mos. Tillsätt oljan i en tunn stråle genom matarröret medan maskinen går till en puré. Krydda med salt och peppar och smaka av.
  3. Kör degen i pastamaskin eller kavla ut den tunt. Rulla ihop degen. Skär rullen i 1/2 cm-bitar och skaka ut remsorna. Koka nudlarna i lättsaltat vatten med lite olja i 4–6 minuter. Låt dem rinna av. Vänd dem i smör och ett par matskedar kokvatten från pastan.
  4. Lägg upp nudlarna på varma tallrikar. Lägg en klick sås ovanpå och garnera med rotfruktsstrimlor och grovt riven parmesanost.