Originalreceptet till den här rätten kommer från Syrien. Där serveras lamm- och pinjefylld ungtupp som festrätt tillsammans med smörslungade ärter som tillbehör. Vi byter ut tuppen mot en stor kyckling.
Skala och ansa morot, lök, selleri och purjo. Skär i tärningar. Hacka timjankvisten fint. Bryn lammfärsen i olja under ständig omrörning. Låt småputtra i 5 minuter. Blanda ner ris och pinjenötter. Krydda med salt, peppar, muskot och timjan. Fyll kycklingen med färsen och bind upp fågeln med bomullssnören så att fyllningen inte kan rinna ut under stekningen.
Bryn kycklingen runt om i het olja i en gryta. Tillsätt de tärnade grönsakerna och bryn också dem i några minuter. Häll därefter över buljongen. Låt alltsammans sjuda under lock i 1 1/4–1 3/4 timme beroende på fågelns storlek. Vänd ofta och spä eventuellt med mer buljong.
Koka ärterna enligt anvisningen på paketet. Rör ner lite smör. Skär upp kycklingen och lägg bitarna på ett varmt serveringsfat med färsfyllningen och ärterna vid sidan. Sila stekskyn och häll den över.