Färserad hjortstek

Färserad hjortstek
Foto: TV4

Kanske lite pilligt att göra och det tar tid, men vilken festlig middag det blir. Här är den serverad med smörfrästa kantareller och lättkokt fänkål där ytorna stekts i smör för att ge lite stuns.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg hjortstek
  • 1 ägg
  • 100 g kantareller, finhackade
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 gul lök i klyftor
  • 1 äpple i klyftor
  • 8 enbär, krossade
  • lite margarin
  • 2 dl buljong
  • 1 dl rött vin
  • salt och peppar

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 dl sky
  • 3 dl grädde
  • 2 msk rönnbärsgelé
  • 0,5 dl konjak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Putsa steken fri från hinnor. Skär bort ca 1 50 g kött och mal det fint på kvarn. Skär ett djupt snitt mitt i steken, men den ska fortfarande hålla ihop! Vik upp den och platta ut den. Salta och peppra runt om.
  2. Blanda den malda färsen med ägg, kantareller, timjan, salt och peppar. Fördela färsen över den utlagda steken och rulla sen ihop den. Bind om den hårt med hushållssnöre.
  3. Bryn steken runt om i en stekpanna. Flytta över den i en långpanna. Tillsätt löken och äpplet, de bortputsade hinnorna, enbär och en klick margarin. Stek köttet i ugnen ca 1 1/2 timme.
  4. Koka ur stekpannan med buljongen och vinet och sila och skumma skyn. Använd den sen att späda med under stekningen. Späd med mer vin och vatten om så behövs.
  5. Lyft upp steken när den är klar och vispa ur pannan. Sila skyn ner i en kastrull och skumma bort fettet. Gör en redning av smör och mjöl och späd med skyn och grädden. Koka ihop såsen under 15-20 min. Smaka av.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept