Farmors marinerade nötstek

Farmors marinerade nötstek
Foto: TV4

Med smak av söndagmiddag.

26 januari 2009
Visa mer
810

Du behöver

  • ca 2 kg nötstek av innanlår eller fransyska
  • Marinad:
  • 6 dl svagdricka eller mörkt öl
  • 1,5 dl Ättiksprit
  • 2 tsk krossade vitpepparkorn
  • 10 krossade enbär
  • 1 tsk krossade kryddpepparkorn
  • 2 smulade lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 2 gula lökar, skivade
  • 3 morötter, skivade

Till grytan:

  • 4 dl nötbuljong från tärning
  • 4 dl silad marinad
  • salt och peppar

Sås:

  • 3 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl silad steksky
  • 2-3 dl grädde

Tillbehör:

  • små morötter
  • gröna bönor
  • gelé eller syltade rönnbär
  • gröna ärter

Gör så här

  1. Lägg köttet i ett djupt kärl. Blanda marinaden och slå den över så den täcker köttet. Slå annars på lite mer öl. Täck kärlet och ställ det i kylen 1 dygn. Vänd köttet några gånger.
  2. Ta upp köttet och torka det med handduk. Krydda med salt och peppar och bryn köttet väl runtom i en panna med matfett. Lägg i stekgryta.
  3. Sila marinaden och bryn även grönsakerna innan de läggs i grytan. Späd lite i sänder med buljong och marinad, spar det som inte behövs till såsen.
  4. Sänk värmen och låt köttet bräsera sakta ca 1 1/2 timmar. Ta upp köttet, sila skyn och skumma bort fettet.
  5. Fräs margarin och mjöl till såsen, späd med sky och grädde. Smaka av kryddningen, gärna med en klick gelé i såsen. Servera med tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept