Farmor Gretas lingonparfait med hemmagräddade havreflarn

Farmor Gretas lingonparfait med hemmagräddade havreflarn
Foto: TV4

Farmor Gretas lingonparfait med hemmagräddade havreflarn

Av: Gustav - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

14 ingredienser

20 m + 4 h

Gräddig parfait med lingonsylt och knäckigt havreflarn. Ett klassiskt recept ifrån min sambos gammelfarmor med rötter i Skåne. /Gustav

Dryckestips: Ett gott dessertvin, inte för sött, eller mer lingondricka. Och kaffe!

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Lingonparfait

  • 2 äggulor
  • 1 äggvita
  • 3 msk florsocker
  • 1 dl rårörda lingon (eller lingonsylt)
  • 3 msk citron, saft
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk råa lingon

Havreflarn

  • 75 g margarin
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,25 tsk bakpulver

Gör så här

Lingonparfait

  1. Vispa äggulorna och florsockret pösigt. Blanda ner rårörda lingon och citronsaft. Hårdvispa 1 äggula för sig och vispgrädden för sig och rör ner försiktigt i krämen.
  2. Häll upp i en eller flera småskålar och låt stå i frysen i minst 4 timmar. Rör om lite då och då i smeten i frysen. Servera antingen skuren i bitar eller i portionsskålar med färska lingon på toppen.

Havreflarn

  1. Receptet ger 30 flarn. Sätt ugnen på 200 grader. Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda ihop. Klicka ut smeten i små plättar på bakpappersklädda plåtar. Inte för stora då de brer ut sig i ugnen.
  2. Grädda i ca 5 min Låt svalna på plåten tills de går att ta i men fortfarande är mjuka, lägg därefter över på till exempel dammsugarröret så de får torka och bli lite böjda.