Fänkålssoppa med halstrad pilgrimsmussla

Fänkålssoppa med halstrad pilgrimsmussla
Foto: TV4

En härligt uppfriskande och ögonfägnande soppa, där en halstrad pilgrimsmussla ligger som en liten ö beströdd med knaprig fänkålssallad. Passar perfekt till nyårsmenyn. Använd mixer när du lagar soppan.

30 november 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 fänkålsstånd
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl hönsbuljong
  • 5 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk kallt vatten
  • salt och malen svartpeppar
  • ca 2 msk pernod
  • 4 pilgrimsmusslor
  • olivolja till stekning
  • 1 krm kajennpeppar

Fänkålssallad:

  • 0,5 fänkålsstånd utan rot
  • 1 tsk pressad citron
  • lite gourmetsalt
  • 0,5 msk fruktig olivolja

Gör så här

  1. Skär fänkålen till soppan i fina strimlor. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs fänkålen och löken i smöret. Tillsätt vin och buljong och koka ihop i ca 10 minuter. Mixa soppan slät och sila tillbaka i kastrullen genom durkslag. Koka upp och låt koka ihop ytterligare några minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av soppan. Krydda med salt, peppar och Pernod.
  2. Stek musslorna 1 minut på var sida i olivolja. Krydda med salt och kajennpeppar. Skiva fänkålen till salladen lövtunnt. Blanda den med citronsaft, salt och olivolja. Låt dra några minuter.
  3. Lägg musslorna i fyra djupa, varma tallrikar. Fördela salladen ovanpå varje mussla. Mixa den heta soppan skummig med stavmixer eller vispa upp den till skum. Häll soppan runt om musslan och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept