Fänkålssoppa med halstrad pilgrimsmussla

Fänkålssoppa med halstrad pilgrimsmussla
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fänkålssoppa med halstrad pilgrimsmussla

18 ingredienser

En härligt uppfriskande och ögonfägnande soppa, där en halstrad pilgrimsmussla ligger som en liten ö beströdd med knaprig fänkålssallad. Passar perfekt till nyårsmenyn. Använd mixer när du lagar soppan.

Ingredienser

portioner
  • 3 fänkål
  • 2 schalottenlökar
  • 1 msk smör
  • 1,5 dl torrt vitt vin
  • 5 dl hönsbuljong
  • 5 dl grädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 msk vatten, kallt
  • salt
  • svartpeppar
  • ca 2 msk pernod
  • 4 pilgrimsmusslor
  • olivolja, till stekning
  • 1 krm cayennepeppar

Fänkålssallad:

  • 0,5 fänkålsstånd utan rot
  • 1 tsk citron, pressad
  • gourmetsalt
  • 0,5 msk olivolja, fruktig

Gör så här

  1. Skär fänkålen till soppan i fina strimlor. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs fänkålen och löken i smöret. Tillsätt vin och buljong och koka ihop i ca 10 minuter. Mixa soppan slät och sila tillbaka i kastrullen genom durkslag. Koka upp och låt koka ihop ytterligare några minuter. Rör ut majsstärkelsen i vattnet och red av soppan. Krydda med salt, peppar och Pernod.
  2. Stek musslorna 1 minut på var sida i olivolja. Krydda med salt och kajennpeppar. Skiva fänkålen till salladen lövtunnt. Blanda den med citronsaft, salt och olivolja. Låt dra några minuter.
  3. Lägg musslorna i fyra djupa, varma tallrikar. Fördela salladen ovanpå varje mussla. Mixa den heta soppan skummig med stavmixer eller vispa upp den till skum. Häll soppan runt om musslan och servera genast.