Fänkålsgravad lax

Fänkålsgravad lax
Foto: TV4

Grava laxen med en smaktillsats av fänkålsfrö.

11 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 800 g laxfilé med skinn

Kryddblandning:

  • 4 msk strösocker
  • 4 msk salt
  • 2 tsk krossad vitpeppar
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1 knippa dill
  • Dressing:
  • 1 dl crème fraîche
  • 2 tsk riven pepparrot

Till servering:

  • 1,5 dl brödkrutonger
  • 150 g blandade sallatsblad
  • 0,5 rödlök
  • 0,25 slanggurka
  • 4 körsbärstomater
  • 1 citron
  • några strån gräslök

Gör så här

  1. Skär bort och dra loss alla stora ben ur laxen eller be om hjälp med det vid fiskdisken. Blanda samman socker, salt, vitpeppar och fänkålsfrön. Hacka dillen grovt. Gnid in laxen med kryddblandningen och lägg ihop filéerna med rikligt med dill emellan. Lägg gärna laxen "skavfötters" i plastpåse.
  2. Knyt ihop påsen och förvara laxen i kylen. Vänd den gärna några gånger under tiden och beräkna gravningen till 2 dygn. Dressing: Blanda samman crème fraîche och pepparrot och ställ kallt till servering. Skär laxen i tunna skivor.
  3. Strimla sallatsbladen. Skala och strimla löken. Blanda ihop. Skär gurkan i tunna skivor. Dela tomaterna. Fördela laxskivorna på 4 assietter. Lägg salladsblandningen ovanpå och dekorera med gurkskivor och tomathalvor. Skär citronen i klyftor och lägg på. Dekorera med gräslöken. Droppa över dressingen och strö på krutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept