Fänkålsgratäng

Fänkålsgratäng
Foto: TV4

Fänkålen har sällskap under gratängtäcket av både lök och morot. En opretentiös och härligt god rätt på en lika härlig grönsak.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g fänkål
  • 1 medelstor morot
  • 2 små gula lökar
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • timjan
  • en bit lagerblad
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vetemjöl
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • matfett till formen
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Ansa fänkålen, skala morot och lök och skiva alltsammans tunt. Lägg fänkål, morot och lök i en kastrull, tillsätt timjan, lagerblad och grönsaksbuljong och låt grönsakerna koka mjuka. Lägg över dem i en smord ugnssäker form och spara buljongen.
  2. Låt buljongen koka ihop till hälften. Blanda mjölk och mjöl och vispa ner redningen. Koka såsen ca 5 minuter tills den blir simmig. Vispa samman grädden och äggulan och vispa ner blandningen, häll såsen över grönsakerna.
  3. Gratinera med stark övervärme, 275°, tills ytan fått vacker färg. Garnera med lite färsk timjan och servera med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept