ca 3-4 dl grönsaksbuljong (buljong utspädd i vatten)
torkad timjan
1-2 lagerblad
2 dl mjölk
1 tsk vetemjöl
0,5 dl vispgrädde
1 äggula
matfett, till formen
färsk timjan (till servering)
Gör så här
Ansa fänkålen, skala morot och lök och skiva alltsammans tunt. Lägg fänkål, morot och lök i en kastrull, tillsätt timjan, lagerblad och grönsaksbuljong med vatten så det precis täcker grönsakerna, och låt grönsakerna koka mjuka. Lägg över dem i en smord ugnssäker form och spara buljongen.
Låt buljongen koka ihop till hälften. Blanda mjölk och mjöl och vispa ner redningen. Koka såsen ca 5 minuter tills den blir simmig. Vispa samman grädden och äggulan och vispa ner blandningen, häll såsen över grönsakerna.
Gratinera med stark övervärme, 275°, tills ytan fått vacker färg. Garnera med lite färsk timjan och servera med ett gott bröd.