Fänkåls- och basilikasoppa med hälleflundra

Fänkåls- och basilikasoppa med hälleflundra
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fänkåls- och basilikasoppa med hälleflundra

15 ingredienser

Genom att rosta fänkålsfröna ger man dem extra mycket smak. Både fänkål och basilika passar bra till fisk. I den här soppan serveras en rejäl bit hälleflundra.

Ingredienser

portioner
  • 600 g hälleflundra
  • olivolja, att steka i
  • smör, att steka i
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1 palsternacka
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 2 lagerblad
  • 8 dl vatten
  • 2 tomater
  • 2 salladslökar
  • 0,5 kruka färsk basilika

Gör så här

  1. Rosta fänkålsfröna i torr stekpanna. Ansa och skär lök, vitlök, morot och palsternacka i bitar och fräs dem i smör. Tillsätt fänkålsfrön, lagerblad, salt och peppar och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och låt koka ca 30 minuter, skumma om det behövs.
  2. Koka upp vatten i en kastrull. Skålla tomaterna i det kokande vattnet och kyl dem under kallt vatten. Dra av skalet och skär köttet i tärningar. Skär salladslöken i tunna skivor. Rör försiktigt ner tomaterna (kärnorna ska vara med) i grönsakskoket. Tillsätt salladslök och basilika.
  3. Stek hälleflundran i olivolja, krydda med salt och peppar. Servera hälleflundran i fänkåls- och basilikasoppan.