Fänkål med gurka och potatispuré

Fänkål med gurka och potatispuré
Foto: TV4

Fänkål är en läcker grönsak med alldeles speciell smak som påminner om lakrits. I länderna runt Medelhavet är fänkål väldigt populär. Servera den här rätten med ett luftigt potatismos.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 jämnstora fänkålshuvuden
  • 1 msk olivolja
  • 1 gurka
  • 1 tsk salt
  • 8-10 strån saffran
  • 15 g smör
  • 1 stor knippa dill
  • 1 kg potatis
  • 8 msk olivolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala gurkan, dela den på längden och skrapa ut kärnorna med en sked. Skär gurkan i centimetertjocka skivor. Blanda med saltet och lägg skivorna mellan två flata tallrikar. Ställ något tungt ovanpå och låt stå i minst 2 timmar. Hacka dillen grovt.
  2. Potatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i osaltat vatten. Slå av vattnet och ta vara på det. Mosa eller pressa potatisen. Vispa i olivoljan och vispa moset till en lätt puré. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  3. Koka upp potatisvattnet, lägg i fänkålshuvudena, helst hela (men dela dem om de är stora). Koka i ca 10 minuter. Ta vara på kokvattnet.
  4. Lägg gurkskivorna i en sikt eller trådsil och rör om så att vätska och salt rinner av. Lägg dem i en kastrull med saffranen och slå på lite av kokvattnet. Det får inte täcka gurkan helt. Sätt till smöret och koka upp. Krydda med peppar och massor av grovhackad dill alldeles före serveringen. Servera fänkål och gurka på varmt fat och potatispurén för sig.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept