Familjens fisksoppa från Smögen

Familjens fisksoppa från Smögen
Foto: TV4
Fredrik Eriksson ny
Fredrik Eriksson ny

Familjens fisksoppa från Smögen

18 ingredienser

ca 45 m

Klassisk fiskgryta med vit fisk, potatis, saffran och fänkål som uppskattas av de flesta.

Tips! Vill du lyxa till soppan lite lite, lägg då gärna skaldjur på topp.

Här hittar du recept på egengjord skaldjursfond.

Ingredienser

portioner
  • 400 g sejfilé (kolja- eller torskfiléer)
  • ev 150 g skalade räkor
  • blåmusslor
  • 2 potatisar (stora)
  • 1 gul lök (liten)
  • 1 fänkål
  • 1 röd paprika (liten)
  • 2 tomater
  • 1 msk smör
  • 1 tsk curry
  • 0,5 förp saffran
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl skaldjursbuljong
  • 1 dl crème fraîche
  • salt
  • cayennepeppar
  • 1 msk dill, hackad
  • 1 msk persilja, hackad

Gör så här

  1. Skala potatisen. Skär den i sockerbitsstora tärningar.
  2. Skala och hacka löken grovt.
  3. Ansa fänkålen. Dela och kärna ur paprikan. Skålla och skala tomaterna.
  4. Tärna fänkålen, paprikan och tomaterna.
  5. Hetta upp smöret i en gryta. Fräs potatis, lök och fänkål mjuka utan att ta färg, 3–5 minuter.
  6. Tillsätt paprika, tomater, curry och saffran och fräs under omrörning 3–5 minuter.
  7. Tillsätt vin och buljong, koka upp under omrörning och sjud 2–3 minuter. Tillsätt crème fraîche och rör om så att allt blandas, smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg i fisken, skuren i cirka 3 cm stora kuber, och blåmusslor. Koka upp och sjud cirka 5 minuter. Tillsätt räkorna och strö över de hackade örterna.
  9. Servera gärna med nybakat bröd.