Amerikansk burgare på veganskt vis

amerikansk burgare pa veganskt vis
Foto: Stefan Wettainen
Gustav Johansson porträtt
Gustav Johansson porträtt

Amerikansk burgare på veganskt vis

33 ingredienser

1 h

Gustav Johansson har testat sig fram för att hitta det perfekta veganska receptet på en burgare som liknar en klassisk amerikansk hamburgare. I sin bok delar han med sig av ett veganskt recept som är rysligt likt originalet.

Ingredienser

portioner

Hamburgare

  • 825 g formbar vegofärs
  • 2 gula lökar (stora)
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 rödbeta
  • 1 msk barbequesås
  • 2 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk japansk soja
  • 1,5 msk grönsaksfond (mörk)
  • 1 msk rapsolja
  • svartpeppar

Burgardressing

  • 2 dl majonnäs (vegansk)
  • 2-3 msk gul lök, finhackad
  • 2-3 msk ättiksgurka, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2 msk ketchup
  • 2 msk senap (amerikansk gul)
  • salt
  • svartpeppar

Fejkon

  • 230 g fast tofu (rökt eller naturell)
  • 3 msk japansk soja
  • 2 tsk liquid smoke
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk agavesirap

Till servering

  • 20 skivor vegansk ost (av cheddartyp)
  • 10 hamburgerbröd
  • 1 förp ättiksgurka (tunt skivad)
  • senap (amerikansk gul)
  • ketchup
  • 1 rödlök, skivad
  • 2 tomater, skivade
  • 1 kruka krispsallad

Gör så här

Dressing

  1. Börja med dressingen. Blanda ihop alla ingredienser till en tjock dressing. Smaka av med salt, peppar och vinäger. Låt dra i 20 minuter i kylskåp före servering för bästa konsistens.

Fejkon

  1. Gör fejkon. Om du använder vanlig naturell tofu bör du först vira in tofun i hushållspapper och lägga den i press mellan två skärbrädor med något tungt ovanpå i 30 minuter. Detta gör att tofun blir både fastare och absorberar marinaden bättre.
  2. Skiva tofun så tunt du kan, ju tunnare desto bättre. Det gör att fejkonet blir riktigt krispigt. Stek skivorna i omgångar tillsammans med marinaden i en stekpanna. Fördela marinaden så att det blir lika mycket till varje omgång. När du steker kommer vattnet från marinaden att dunsta och kvar kommer du ha smakämnen från sojan och rökaromen som friteras in i tofun och gör den knaprig och god.
  3. Låt tofun svalna i några minuter före servering. Då blir den lite segare och knaprigare.

Burgare

  1. Gör hamburgarna. Tina vegofärsen på ett fat i cirka 30 minuter tills den precis har tinat nog för att bearbeta för hand om den var fryst. De flesta formbara vegofärstyper ska inte värmas upp till rumstemperatur, då förlorar de förmågan att binda ihop, förvara dem därför i kylskåp tills de ska användas.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och riv rödbetan. Blanda ihop alla ingredienser med färsen i en bunke, blanda noga med händerna så att allt fördelas jämnt. Smaka av med sojasås, peppar och eventuellt mer kryddor, provstek gärna en liten bit färs så att du vet hur den kommer smaka när den är klar.
  3. Vill du ha dubbla burgare som på bilden formar du 12 stycken småbiffar på max 85 gram/styck. För större burgare formar du 8 stycken på 120–130 gram.
  4. Stek i lite rapsolja i en stekpanna på medelhög värme i 2–4 minuter per sida tills biffen har en jämn konsistens i mitten och på kanterna. Du kan känna när biffarna har stelnat rätt igenom genom att klämma lätt på dem, du ska känna ett tydligt motstånd och de ska inte vara mosiga. Om du gör många burgare på en gång kan du med fördel steka dem genomvarma i förväg så att de stelnar och sedan ge dem lite stekyta precis före servering.
  5. Vill du göra ostburgare lägger du en skiva ost på varje burgare när de precis är klara och häller sedan i 1–2 msk vatten i stekpannan. Lägg sedan på ett lock och låt ångan smälta osten. Servera dem omgående.

Montering

  1. Rosta bröden i stekpannan eller i ugnen. Bygg varje burgare med senap, ketchup och ättiksgurka i botten. Lägg sedan på ett salladsblad, några skivor lök och en skiva tomat. Toppa med dressing och lägg sedan på burgaren och fejkon.