Falafel med tomatsalsa och yoghurt

Falafel med tomatsalsa och yoghurt
Foto: TV4

Små, stekta kikärtsbullar är spännande mat och billigt att laga. Använder du torkade kikärter ska de blötläggas i 24 timmar. Smeten till falafel behöver stå kallt en timme i kyl. Tomatsalsan ska även den vila en timme. Yoghurten ska rinna av i minst en kvart. Planera noga!

2 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 225 g kikärter
  • 225 g hackad lök
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1-1,5 dl gott skorpmjöl
  • 1,5 tsk stött spiskummin
  • 1 msk stötta korianderfrön
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,25 tsk kajennpeppar
  • 1 dl slätbladiga persiljeblad
  • salt och malen vitpeppar
  • druvkärneolja till stekning
  • Tomatsalsa:
  • 300 g riktigt mogna tomater
  • 6 salladslökar
  • 2 små piri piri
  • Rivet skal från 1 lime
  • 0,5 msk färsk koriander
  • havssalt

Gör så här

  1. Blötlägg kikärterna i 24 timmar, låt dem rinna av och lägg dem i en matberedare och hacka sönder dem grovt. Tillsätt hackad lök, skorpmjöl, spiskummin, koriander, bakpulver, kajenn, persilja och vitlök. Kör tills det hela blivit en slät färs. Låt den stå och vila kallt i minst 1 timme.
  2. Forma färsen till valnötsstora bullar och stek dem gyllenbruna i rikligt med varm olja i ett par omgångar. Lägg kikärtsbullarna på hushållspapper och håll dem varma i ugnen till serveringen.
  3. Häll yoghurten i ett kaffefilter och låt den rinna av. Det tar 15–20 minuter.
  4. Tomatsalsa: Hacka salladslök och chili. Skölj, flå och kärna ur tomaterna. Hacka dem sedan fint och blanda med salladslökar och chili. Blanda i limeskal, koriander och salt. Smaka av. Låt salsan stå och dra 1 timme före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept