Falafel i pitabröd

Falafel i pitabröd
Foto: TV4

Falafel är för Mellanöstern vad hamburgare är i många västländer. Bollar av en kryddad kikärtsmassa friteras och serveras i pitabröd. I brödet läggs också strimlad sallat, tomatskivor och en dressing av tahinisås som görs på sesampasta, vatten och citronsaft.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g torkade kikärter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 1 dl olivolja till fritering
  • 4 pitabröd
  • strimlad sallat
  • tomatskivor
  • 4 pepperoni
  • tahinisås

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i blöt i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och torka kikärterna i en handduk. Skala löken och vitlöken samt skär dem i bitar. Lägg alla ingredienser utom oljan i en matberedare och kör det till en puré. Låt den stå kallt i 30 minuter.
  2. Forma köttbullsstora bollar av purén. Hetta upp oljan och fritera dem gyllenbruna. Lägg dem på hushållspapper att rinna av.
  3. Värm bröden i ugn eller i stekpanna. Öppna dem så att de blir som börsar. Lägg först strimlad sallat och någon tomatskiva i varje bröd. Därefter ett par falafelbollar, en pepperoni och till sist någon sked tahinisås. Servera omedelbart.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept