Pocherat ägg med lökmarmelad och svamp

4

Du behöver

  • 10 st schalottenlökar, skurna i tunna skivor
  • 400 g svamp
  • 4 st råa ägg
  • 2 msk sherryvinäger
  • 1,5 dl vitt vin
  • 1 dl hönsbuljong
  • 1 tsk socker
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 75 g smör
  • salt
  • peppar från kvarnen
  • strimlad persilja

Gör så här

  1. Fräs schalottenlöken i 50 g smör. Tillsätt socker och karamellisera löken (stek tills den är brun) under omrörning.
  2. Häll i sherryvinäger och vin och låt koka tills all vätska är förångad.
  3. Smaka av med salt och peppar.
  4. Stek svampen i 25 g smör. Tillsätt hönsbuljong och låt koka tills hälften av vätskan är borta. Smaka av med salt och peppar.
  5. Koka upp 1 liter vatten.
  6. Häll ättikan i en liten skål och tillsätt äggen. Låt äggen ligga i ättikan i 1-2 min.
  7. När vattnet kokar häller du försiktigt i äggen och ättikan. Rör försiktigt om en gång så att vitan samlar sig runt gulan. Sänk värmen och låt äggen sjuda i 3 min. Ta upp dem försiktigt med en hålslev.
  8. Lägg lite lökmarmelad mitt på tallriken. Lägg på svamp med sky och ägget på toppen. Strö över strimlad persilja och lite salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept