Lins och karljohanssvampsoppa med kycklinglever

4

Du behöver

Karljohanssvampbuljong:

  • 250 g karljohanssvamp, fryst eller torkad
  • 1 l vatten
  • 1 l karljohanssvampbuljong
  • 250 g gröna linser de Puy
  • 1 st boquet garni (aromatisk bukett), knippe med t ex timjan, purjolök, persilja och dragon
  • 250 g rensad kycklinglever
  • 60 g anklever
  • 2 st karljohanssvampar
  • 1 st morot
  • 0,5 st squash

Gör så här

  1. Karljohanssvampbuljong:
  2. Karljohansvampen och vatten kokas upp. Lägg på lock och låt stå och dra i 1 timme. Sila buljongen.
  3. Koka linserna med Boquet garni i 15 min i karljohanssvampbuljongen.
  4. Tillsätt karljohanssvamp, morot, squash och rättika.
  5. Koka vidare tills grönsakerna och linserna är mjuka, ca 5 min.
  6. Rör ned 3 msk smör, tillsätt anklever. Smaka av med salt, peppar och färska örter.
  7. Krydda kycklinglever med salt och peppar och stek i varm panna med smör och olja i 2-3 min.
  8. Levern ska vara rosa i mitten.
  9. Strö över finhackad schalottenlök.
  10. Häll soppan i djupa tallrikar och fördela kycklinglever på toppen.
  11. En aromatisk bukett varierar beroende på årstiden och används för att sätta smak på buljonger, såser och grytor. Knyt ett starkt snöre runt stjälkarna eller bladen. Det gör att man lätt kan dra upp buketten när den fyllt sin uppgift och man kan spara buketten till flera kok.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept