Experten: Så får du godast kaffe

Experten: Så får du godast kaffe

Giovanni Masturzo kan närmast beskrivas som en kaffeguru. I över 30 år har han varit med och utvecklat kaffetrenden i Sverige. Här berättar han om knepen som gör ditt kaffe till en ännu mera magisk upplevelse.

Vad är hemligheten bakom den perfekta latten?
– Caffè Latte görs ofta på en dubbel espresso och sedan ångad mjölk motsvarande 2/3 av den total mängden. Detta är bara en tumregel, för det är ju den individuella smaken som bör styra. Utgångpunkten när man skall göra den perfekta latten är att all utrustning man använder skall vara ren. Espresson skall göras av färska och nymalda bönor. Mjölken skall vara färsk och kylskåpskall, gärna med lite högre fetthalt. Under uppvärmningen ska mjölken för att göra den så krämig som möjligt. Mjölken bör inte bli varmare än 50-55 grader och får inte överstiga 65 grader. När man avnjuter en latte skall man inte behöva blåsa på den för att kyla ner den.

Hur får man crema på sin espresso?
– Creme är den skumbädd som lägger som en lock över en riktig god espresso. Crema är cellulosa och protein som finns i kaffebönan som frigörs när man har ett bryggtryck på över 4 bar. För den som inte har en espressomaskin som kan skapa en bryggtryck på över 4 bar kan man göra sin egen creme med hjälp av en skummare eller en liten visp. Genom att ta en liten del espressokaffe och vispa eller alternativt använda skummaren kan du skapa en fin och tjock creme som du sedan lägger som ett lock över din espresso.

Varför är hela bönor ”bättre” än färdigmalt?
– I en kaffeböna finns hundratals aromer. Det finns ingen förpackning i världen som kan förpacka kaffebönans alla aromer så bra som kaffebönans egna skal. Genom att mala hela bönor direkt innan kaffet skall bryggas får du inte bara en rikare och färskare smak, du får även uppleva doftarna av nymalt kaffe. Dessutom kan du enkelt anpassa malningen efter behov, bryggare eller den bryggmetod som passar just dig bäst.

Hur piffar man upp en kopp bryggkaffe?
– Det finns många sätt att piffa upp kopp bryggkaffe! Varför inte avnjuta din kopp kaffe i glatt sällskap och med en liten bit mörk choklad till. Den som har svårt med kaffesmaken eller är ”nybörjare” kan gärna piffa upp sin kaffe med olika smaker på syrups. Varför inte testa någon av kaffedrinkarna på recept.nu.

Varför smakar kaffe bittert ibland?
– Att kaffe smakar bittert beror framförallt på vilka bönor man använder samt rostning. Även valet av bryggmetod kan spela roll. Hårdare rostning tenderar att skapa en bittrare smak

Muffins till fikat