Exotisk pizza

POPULÄRT
Exotisk pizza
Foto: Daniel Ohlsson

Exotisk pizza

19 ingredienser

1,5 h

Min favoritpizza är Hawaii, toppad med skinka och ananas. Godast är det förstås med färsk, mogen ananas, men det går så klart även bra med konserverad.

Experimentera gärna med påläggen och välj sådant du själv gillar. Använd mozzarella, eller prova att riva lite pecorino eller parmesan överst innan du gräddar den. Kom ihåg att pålägg som lätt blir brända som till exempeltunna skivor av parmaskinka ska läggas på efter att pizzan har gräddats färdigt. /Märta

Ingredienser

portioner

Pizza

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl vatten, ljummet (37 grader)
  • 2 msk rapsolja (eller olivolja)
  • 0,5 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl
  • tomatsås
  • 200 g rökt skinka
  • ananas (färsk eller på burk)
  • ca 7 dl lagrad ost, riven
  • olivolja

Tomatsås:

  • 1 gul lök, hackad
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 1 msk olivolja
  • 1 förp krossade tomater [400-500 g]
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk örtkrydda (t ex oregano eller basilika)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk strösocker

Gör så här

Pizza

  1. Finfördela jästen i en bunke. Häll i vattnet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt olja, salt och större delen av mjölet. Arbeta till en smidig deg.
  2. Täck degen med ett lock eller en bakhandduk och låt den jäsa i cirka 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Strimla skinkan och skär ananasen i bitar.
  5. Baka ut degen till tunna pizzor. Lägg dem på bakplåtspapper på plåtar. Bred ut tomatsåsen men inte ända ut till kanten. Strö över två tredjedelar av osten. Lägg på skinka och ananas. Strö över resten av osten. Ringla lite olivolja över.
  6. Grädda pizzorna mitt i ugnen i cirka 10 minuter för runda pizzor och 15 minuter för bakplåtsstora. Strö eventuellt över lite oregano, eller toppa med lite färska örter som till
  7. exempel basilika.

Tomatsås

  1. Fräs lök och vitlök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Rör i tomatkross, tomatpuré, örtkryddor, salt, peppar och socker.
  2. Låt såsen koka ihop i cirka 10 minuter. Smaksätt eventuellt med mera kryddor.