Husets chocolate tower med passionsfruktsorbé och granatäpple

Husets chocolate tower med passionsfruktsorbé och granatäpple
Foto: TV4

Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Vin
Moscatel de Setúba

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

3 december 2009
Visa mer
1h
4

Du behöver

Chocolate tower

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 0,75 dl kakao
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,25 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 dl vatten

Chokladkräm

  • 500 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 150 g smör

Passionsfruktsorbet

  • 4,5 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • saften av en halv citron
  • 15 st passionsfrukter
  • 2 st äggvitor

Gör så här

  1. Chocolate tower
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en avlång bakform, minst 1 liter.
  2. Vispa smör och socker poröst.
  3. Tillsätt äggen, ett i taget.
  4. Blanda de torra ingredienserna och varva ner dem tillsammans med vattnet i smeten.
  5. Vispa till en slät smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter eller tills en provsticka är torr. Låt kakan svalna på galler.
  7. Chokladkräm
    Gör under tiden i ordning chokladkrämen. Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över vattenbad.
  8. Låt svalna helt. Vispa sedan till en slät kräm.
  9. När kakan är kall, skär den i fyra delar, mitt itu och på andra ledden.
  10. Bred chokladkräm på alla delar.
  11. Bygg sedan ditt egna torn.
  12. Lägg försiktigt på den sista delen och bred resten av chokladkrämen ovanpå.
  13. Passionsfruktsorbet
    Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt svalna.
  14. Dela passionsfrukterna och gröp ur innehållet. Pressa genom sil.
  15. Blanda sockerlag, pressad citron och passionsfruktsaft och kör i glassmaskin.
  16. Vispa äggvitorna till fast skum och blanda i mot slutet av frysningen.
  17. Skär chokladkakan i små fyrkantiga bitar och låt den serveras med passionsfruktsorbet. Dekorera med smält socker, vit blockchoklad och granatäpple.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept