Gravad oxfilé med kall basilikasås

Gravad oxfilé med kall basilikasås
Foto: tv4

Gravad oxfilé med kall basilikasås

Av: Evelina - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

Oxfilén ska gravas i fem dagar innan den serveras med en god basilikasås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Dryck

2799 Sauvignon Winkl, Cantina Terlan, Alto Adige, Italien
Ett torrt, aromatiskt vin med inslag av päron, mineral och örter. Vinet har en fin syra som passar utmärkt till syran i löken. Vinet har även toner av honung vilket gifter sig fint med fetman från oxfilén

Ingredienser

Gravad oxfilé

  • 400 g oxfilé, i bit
  • 4 gula lökar, skalade och rivna
  • en näve torkad basilika
  • en näve grovmalen svartpeppar
  • 100 g strösocker
  • 100 g salt

Basilikasås

  • 0,5 citron
  • 2 krukor färsk basilika
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 0,5 klyfta vitlök, pressad
  • 2 msk majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 2 tsk vit balsamvinäger
  • 1 soltorkad tomat i olja, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk peppar
  • ev vatten

Gör så här

Gravad oxfilé

  1. Skala och riv ned lök i en skål. Blanda ner det övriga ingredienserna i skålen, utom oxfilén.
  2. Blanda väl och lägg ner i en förslutsbar påse med oxfilén, se till att oxfilén är väl täckt med "lökröran". Förslut påse och vila i kylen i ca 4-5 dagar. Skiva sedan upp i tunna skivor och servera.

Basilikasås

  1. Sätt på en varm platta och dela citronen på mitten. lägg ena halvan av citronen med snittytan neråt i pannan, stek ca 4-5 minuter tills citronen blivit karamelliserad.
  2. Hacka därefter schalottenlöken fint. avlägsna samtliga blad från basilikakrukorna ner i en bunke, pressa ut saften från citronen och tillsätt samtliga ingredienser.
  3. Blanda med stavmixer. Om du önskar tunnare konsistens, tillsätt en skvätt vatten. Färdig att servera!