Cozze Gratinate

Eva-Lena - Karlstad1
Foto: TV4

Cozze Gratinate

Av: Eva-Lena - Karlstad

Från: Halv åtta hos mig

7 ingredienser

30 min

Ugnsgratinerade musslor, en italiensk favorit...

Istället för färska blåmusslor kan man ersätta med två askar frysta green shell-musslor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Eva-Lenas drycktips
2728 Palacio de la Vega, Navarra, Spanien 71:-

"Ett torrt, fruktigt, blommigt vin med frisk syra. Den fina frukten blir en fin match till den något söta smaken som musslor ger. Syran i vinet blir en fin kombination till syrligheten från citronerna."

Ingredienser

portioner
  • 2 kg färska blåmusslor
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 dl olivolja
  • ströbröd
  • 2 citroner
  • 1 baguette

Gör så här

  1. Skala och hacka vitlöksklyftorna och lägg ner hacket i olivoljan. Gärna långt innan tillagningen så att oljan verkligen får ta till sig vitlökssmaken. Finhacka den färska persiljan Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tvätta de färska musslorna och kolla att de lever, genom att knacka på dem och se att de sluter sig...
  3. Snabbkoka upp dem i lite vatten så att de öppnar sig, så att det blir lätt att dela dem. Lägg upp musslorna i sitt halva skal i en ugnsfast form.
  4. Häll över olja och vitlök så att det fyller varje mussla, strö över massor av persilja, och lite ströbröd.
  5. Sätt in i ugnen tills ströbrödet börjar ta lite färg och det puttrar lite, tar ca 5 min. Servera med citronklyftor som pressas rikligt över musslorna, samt med bröd.