Espresso

Espresso

Espresso är en bryggningsmetod som är unik pga att kaffet bryggs under högt tryck (9 bar). Det gör det möjligt att utvinna betydligt mer smak- och aromämnen än andra bryggtyper. En enkel espresso kan innehålla ca 900 smak- och aromämnen, den kännetecknas av sin koncentrerade form (ca 3 cl) och sin ofta gyllenbruna kräm på ytan av kaffet.

Espresso har sitt ursprung i Italien och är för italienarna det vi kallar en kopp kaffe, beställer du en kaffe i en italiensk bar får du garanterat en espresso.
Espresso, som betyder snabb, är en dryck som ska drickas direkt. Därför är det ovanligt att italienarna sitter ner på sina kaffebarer. Man står upp och pratar med personalen eller grannen och tar en kopp eller två innan man går vidare. Detta upprepas under hela dagen och kvällen.

Många tror att espresso är starkare än filterbryggt kaffe men faktum är att en espresso innehåller mindre koffein och har heller inga garvsyror som kan vara irriterande för magen.