Älgwok

Älgwok
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Älgwok

12 ingredienser

Ingredienser

portioner
  • 1 dl matolja
  • 0,75 kg älgkött
  • 3 gula lökar (stora)
  • 3 dl vatten
  • 1,5 köttbuljong
  • 1 bit rotselleri
  • 5 morötter
  • 0,5 blomkål
  • 0,5 l kantareller (eller annan färsk svamp)
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • peppar, från kvarn
  • salt

Gör så här

  1. Skiva morötterna i slantar, dela blomkålen till små buketter, skiva löken och strimla rotsellerin fint.
  2. Dela kantarellerna i två delar och skär älgköttet i fina strimlor.
  3. Hetta upp matoljan i stekpanna, stekhäll och bryn grönsakerna, när de fått en fin yta skrapa dem åt sidan i pannan/muurikkan för att ge plats år köttet som också ska få en fin yta. Vänta med att salta då saltet drar ut vätskan ur köttet och det då finns risk för att det börjar koka.
  4. Lägg i kantarellerna.
  5. Slå på vattnet och lägg i buljongen. Låt vattnet och alla de goa smakerna från pannan koka in i woken. Räkna med 10-15 minuter och rör om med jämna mellanrum.
  6. Smaka av med salt och peppar samt grovhackad bladpersilja.