Senapssmekta strömmingsfiléer

25 min
4
Senapssmekta strömmingsfiléer
Foto: Tv4

Ernsts goda strömming med senap och grillad fänkål serveras med en yoghurtröra smaksatt med västerbottensost.

Se fler recept från

Sommar med Ernst


4 juli 2011
25 min
4

Du behöver

Senapsströmming

  • 10 st strömmingsfiléer
  • 3 st ägg
  • 2 msk söt svensk senap (typ skånsk)
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • salt och peppar från kvarn

Grillad fänkål

  • smör till stekning
  • 3 st fänkålsstånd
  • 2 dl olivolja

Oströra

  • 3 dl yoghurt, grekisk
  • 2-3 dl västerbottensost (eller annan lagrad ost typ svecia, grevé), riven
  • Ett knippe gräslök
  • salt och peppar från kvarn

Till servering

  • 1 kg färskpotatis, kokt
  • 2 st citroner
  • 250 g färsk babyleaf-sallad

Gör så här

  1. Senapsströmming
    Blanda ägg och senap.
  2. Klipp fenorna av strömmingsfiléerna.
  3. Rör ner filéerna i ägg-smeten.
  4. Panera filéerna i rågmjölet och tillsätt salt och peppar efter smak.
  5. Stek fisken i panna tills den fått gyllenbrun färg, börja med fördel på kött-sidan av filéerna.
  6. Grillad fänkål
    Lägg ned fänkålen i kokande vatten och förväll i 5 min.
  7. Skiva kålen i tjocka skivor.
  8. Pensla skivorna med olivolja och peppar/salt.
  9. Grilla skivorna ett par minuter på varje sida.
  10. Oströra
    Blanda grekisk yoghurt, riven ost och gräslök/rödlök.
  11. Salta och peppra efter behag.
  12. Servera strömmingen med nykokt färskpotatis, en klick av ostsåsen samt lite grönsallad och den grillade fänkålen. Varför inte äta en bit knäckebröd med västerbottensost till också?
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept