Pasta vongole

Pasta vongole
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pasta vongole

12 ingredienser

45 min

Medelhavsklassiker som är både fräsch och otroligt god. Gör din egen pasta som Ernst eller använd färdig färskpasta.

Se fler recept från

Sommar med Ernst

Ingredienser

portioner

Pastadeg

  • 3 dl durumvetemjöl
  • 3 dl vetemjöl (ekologiskt)
  • 3 ägg
  • 4 msk vatten

Vongole

  • 1 kg blåmusslor
  • 5 schalottenlökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl olivolja
  • 4 dl vitt vin
  • Ett stort knippe bladpersilja
  • 2 msk fiskfond
  • 1 citron

Gör så här

Pastadeg

  1. Häll ned vetemjölet, durumvetet och äggen i en bunke.
  2. Blanda väl.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Knåda runt degen tills blivit blank och seg. Man kan låta degen vila i plastfilm i kylen ett par timmar om man vill.
  5. Kavla ut degen på mjölat bakbord.
  6. Skär pastadegen i långa remsor. Skaka lätt om remsorna sitter samman.
  7. Koka pastan i saltat vatten ca 10 sekunder precis innan servering.

Vongole

  1. Hacka schalottenlöken grovt.
  2. Krossa vitlöken på sidan av kniven och hacka den sedan grovt.
  3. Knyt ihop en kvist bladpersilja och lägg ned den tillsammans med löken i en gryta med het olivolja.
  4. Lägg i musslorna (sortera bort och släng musslor som är öppna och som inte stänger sig när du knackar på dem).
  5. Fräs löken och tillsätt vinet.
  6. Därefter fiskfond.
  7. Tillsätt peppar och ev salt om inte musslorna gett tillräcklig sälta.