Julgädda med pepparrot, knaperstekt rökt fläsk och smörsås

Julgädda med pepparrot, knaperstekt rökt fläsk och smörsås
Foto: TV4

En julig gädda med massor av härlig pepparrot, salt gott knaperstekt fläsk och en smörig smörsås.

Servera gärna med kokt potatis.

16 december 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 kg gädda, fjällad urtagen
  • 2,5 l vatten
  • 2 msk salt
  • 2 st lagerblad
  • 10 st kryddpepparkorn
  • 1 st purjolök, det gröna
  • fläsk

Smörsås

  • 60 g smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 7 dl fiskbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • färskriven pepparrot
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Servering

  • pepparrot
  • dill
  • citron

Gör så här

  1. Sjud gäddbitarna ca 6-8 minuter i saltat vatten.
  2. Ställ åt sidan ca 4 minuter för att efterdra.
  3. Ta upp fiskbitarna på ett fat och täck med folie för varmhållning.
  4. Knaperstek fläsket i små tärningar.
  5. Såsen Smält och bryn smöret.
  6. Rör i mjölet.
  7. I med varm fiskfond, vispgrädden, pepparroten, salt och vitpeppar.
  8. Servera med mer pepparrot, dill och citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept