Ernsts Laxsoppa

Ernsts Laxsoppa
Foto: TV4

Du behöver

  • 6 msk olivolja
  • 4 st gula lökar
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 2 st röda chilifrukter
  • 1 st apelsin
  • 3 tärningar fiskbuljong
  • 1 kg fina tomater
  • 2 st fänkål
  • 6 dl vitt torrt vin
  • 3,5 l vatten (3 till 4 liter)
  • 1 kg späda morötter
  • 1 kg färsk potatis
  • 2 kg laxfilé från trakten
  • 1 kg havskräftor från trakten
  • 2 kg kummel eller annan vit fisk

Topping:

  • Turkisk/grekisk yoghurt
  • Pepparrot från trakten
  • flingsalt
  • honung

Bröd:

  • pitabröd
  • olivolja
  • havssalt
  • färsk rosmarin

Gör så här

  1. Skala och skär alla grönsaker och hacka chilifrukterna, du kan själv variera styrkan beroende om du pillar bort fröna eller inte. Fräs ingredienserna i olivolja men bara så länge att de inte får färg.
  2. Häll i en hel flaska vitt vin, sort och kvalité efter eget önskemål. Låt vinet koka in i grönsakerna en stund.
  3. Slå i allt vatten. Lägg i saffran och några apelsinskivor. Tillsätt buljongtärningarna för sälta och smak. Koka upp och låt koka tills potatisen är mjuk.
  4. Lägg i fisken, skuren i större tärningar och havskräftorna. Sjud försiktigt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Topping: Riv pepparroten och vänd ner i yogurten, smaksätt med flytande honung och flingsalt. Servera till den rykande saffransgula fisksoppan.
  7. Bröd: Skåra bröden med vass kniv, pensla med olivolja, strö över havssalt och färsk rosmarin, grilla på bägge sidor på grillen tills de fått en fin gyllenbrun yta. Obs! Var på din vakt då bröden lätt bränns
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept