Konserverade äpplen

Konserverade äpplen
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Konserverade äpplen

6 ingredienser

1h

Gott och dekorativt i juletid. Receptet på konserverade äpplen räcker till cirka 3 burkar à 1 liter.

Ingredienser

  • 10-15 äpplen ingrid marie (små fina äpplen)
  • 1 l vatten
  • 1350 g strösocker
  • 2 dl cognac
  • 1 vaniljstång
  • 3 kanelstänger

Gör så här

  1. Tvätta äpplena noga.
  2. Skala dem helt eller delvis, använda gärna ett ciseleringsjärn eller liknande för att få dekorativa mönster.
  3. Koka sockerlag med vatten och socker tills allt socker löst sig.
  4. Häll därefter i konjaken.
  5. Stoppa ned äpplen i tre olika, väl rengjorda, glasburkar på ca en liter styck.
  6. Viktigt är att burkarna har gummipackning som sluter tätt.
  7. Dela en vaniljstång i tre bitar och lägg ned i de olika burkarna.
  8. Stoppa därefter ned en kanelstång i varje burk och häll över sockerlagen.
  9. Stäng burkarna och koka dem ca 30 min i vatten för att skapa en konserv med lång hållbarhet.
  10. Servera de inlagda äpplena med mandelgrädde till.