Kräftbröd med dill och tomat

Kräftbröd med dill och tomat
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kräftbröd med dill och tomat

9 ingredienser

1h

Baka ett gott bröd till kräftorna. Prova gärna att forma degen till en gullig kräfta med oliver till ögon!

Se fler recept från

Sommar med Ernst

Ingredienser

portioner
  • 50 g jäst
  • 1 msk honung
  • 0,5 l vatten
  • 1 msk salt
  • 11 dl vetemjöl
  • 3 msk tomatpuré
  • 1,5 dl dill, hackad
  • 1 ägg
  • ev två svarta oliver till ögon

Gör så här

  1. Smält jästen med salt och honung.
  2. Tillsätt det 37-gradiga vattnet och rör om.
  3. Tillsätt mjöl tills degen blivit fin och smidig.
  4. Rör ned tomatpuré och hackad dill.
  5. Sätt ugnen på 225 grader.
  6. Lägg lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 20 min.
  7. Jobba in det sista mjölet på bakbord, forma brödet och lägg på en plåt.
  8. Om du vill göra ett kräftbröd delar du istället degen i två delar.
  9. En av bitarna rullar du ut till en avlång kropp. Snitta längs ryggen för att få ett pansarlikt utseende.
  10. Platta till ena änden och klipp 2-3 gånger för att skapa en stjärt.
  11. Dela den andra delen i två delar men spara en liten snutt till spröten.
  12. Rulla bitarna till klor och klipp upp dem för att skapa nypor.
  13. Rulla två långa spröt av den sista biten deg och fäst längs ryggen som känselspröt.
  14. Sätt i två svarta oliver som ögon.
  15. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen på i ca 20 min tills brödet fått fin färg.
  16. Servera med smör och en god ost till kräftskivan, grillkvällen eller andra mysiga middagar.