Äppelstrudel med zabaione och nötter

Äppelstrudel med zabaione och nötter
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Äppelstrudel med zabaione och nötter

10 ingredienser

35 min

Den centraleuropeiska efterrätten på nytt sätt - à la Ernst.

Ingredienser

portioner

Äppelstrudel

  • 4 syrliga äpplen (fasta och syrliga)
  • 50 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl hasselnötter, hackade
  • 0,5 dl pistagenötter
  • 100 g mandelmassa
  • 200 g filodeg (på rulle)

Zabaione

  • 5 ägg
  • 3 cl brandy
  • 0,5 dl marsalavin

Gör så här

Äppelstrudel

  1. Skala äpplena och tärna dem.
  2. Stek frukten i en panna med smör.
  3. Tillsätt efter hand hälften av sockret, hasselnötter, pistaschnötter (spara lite till servering) och bryt ned bitar av mandelmassa.
  4. Låt steka och tillsätt brandyn innan du sänker värmen.
  5. Använda ett uppvispat ägg för att limma ihop filodegsplattor till en större ca 50 cm stor platta.
  6. Lägg fyllning längst ned på plattan, vik över kanterna och limma ihop med ägget.
  7. Rulla sedan ihop det hela till en rulle.
  8. Lägg på en plåt och pensla med det sista av ägget.
  9. Grädda mitt i ugnen på 200⁰ i 15 min tills den fått en fin gyllenbrun färg.

Zabaione

  1. Vispa upp 4 äggulor med socker och marsalavin över ett vattenbad.
  2. Såsen är färdig när man kan hålla upp en sked och dra ett finger över den utan att såsen rinner tillbaka i spåret.

Vid servering

  1. Skär upp rullen med äppelstrudel, häll zabaione över och strö till sist över lite hackade pistaschnötter.