Paprikagratäng, potatissallad och apelsinsallad med fänkål

koket.se
Röd gratäng på paprika och tomat
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Paprikagratäng, potatissallad och apelsinsallad med fänkål

30 ingredienser

Röd gratäng på paprika och tomat, buffésallad med apelsin och fänkål samt potatissallad efter Ernsts mammas recept.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

Paprikagratäng (ger ca 10-12 port)

  • 10 röda paprikor
  • 5 gula paprikor
  • 6 skivor vitt bröd (formfranska)
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 g kapris (små)
  • 80 g sardellfiléer i olja
  • 10-15 tomater (stora)
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Ernsts mammas potatissallad (ger ca 20 port)

  • 4 kg färskpotatis, kokt
  • 2 purjolökar
  • 3 äpplen
  • 3 förp sockerärtor
  • 250 g ärtor
  • salt
  • peppar
  • 2 msk kalvbuljong (eller oxbuljong)
  • 370 g smörgåsgurka
  • färsk libbsticka (efter egen smak)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2,5 dl olivolja
  • 2 dl vit balsamvinäger
  • 2 tsk dijonsenap

Apelsinsallad med fänkål (ger ca 10 port)

  • 10 apelsiner
  • 4 fänkål
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk vit balsamvinäger
  • salt
  • valnötter

Gör så här

Paprikagratäng

  1. Dela paprikorna och lägg dem med skinnsidan upp i en ugnsfast form och grilla dem i ugnen på 200 grader tills skinnet blir svart. Ta sedan ut dem och lägg dem i en bunke och lägg över plastfolie och låt dem svalna tills de blir så man kan hålla i dem. Dra då av skinnet och kasta det och lägg tillbaka paprikorna i bunken.
  2. Rosta 6 st skivor bröd i ugnen på ca 200 grader. När de är klara gnid en vitlöksklyfta över bröden och skär sedan skivorna fint så det blir brödsmulor av dem.
  3. Häll ner en tredje del av brödsmulorna i en ugnsfast form eller på en djup plåt. Lägg sedan ut hälften av paprikorna över brödet.
  4. Strö över kapris, ca två tredjedelar av burken. Hacka sardeller grovt och lägg i formen. Ta sedan hälften av brödsmulorna som är kvar och strö över allt. Häll även gärna över spadet från sardellerna på gratängen.
  5. Skär sedan upp 1 cm tjocka skivor av tomaterna, ta bort den träiga biten i mitten av tomaten. Lägg tomaterna och de resterande paprikor i formen/plåten. Häll över den sky som bildats från paprikorna över gratängen.
  6. Ta det sista av brödsmulorna och kaprisen och strö över allt. Salta och peppra. Ringla som avslutning över olivolja. Ställ in gratängen i ugnen på 200 grader i ca 25 min.

Potatissallad

  1. Skiva upp potatisen tunt. Lägg sedan potatisskivorna på önskat uppläggningsfat.
  2. Skiva purjolök tunt, skär upp äpplena i små bitar och strö över potatisen. Häll libbsticka samt smörgåsgurka inklusive spad i en mixer.
  3. Tillsätt skalade vitlöksklyftor, olivolja och vit balsamicovinäger och mixa allt slätt. Tillsätt dijonsenap och mixa igen.
  4. Häll dressingen över potatissalladen. Salta, peppra och häll buljong över salladen. Vänd runt allt så allt i salladen täcks av dressing.

Apelsinsallad med fänkål

  1. Skala apelsinerna och skiva upp dem i skivor. Lägg på ett uppläggningsfat.
  2. Ta sedan fänkålen och skär bort den träiga bottnen och dela den sedan på hälften. Ta en mandolin och skiva upp fänkålen så tunt som det går.
  3. Strö över fänkålen över apelsinerna. De gröna tunna bladen som växer på fänkålen kan man spara och använda som garnering. Hacka då upp dem grovt och strö över.
  4. Tillsätt vit balsamicovinäger och olivolja. Smula sönder lite valnötter och strö över. Strö även över lite salt.