Kryddmarinerade apelsiner med krämigt ris

POPULÄRT
Kryddmarinerade apelsiner med krämigt ris
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kryddmarinerade apelsiner med krämigt ris

13 ingredienser

60 min

Ernsts kryddiga apelsiner som serveras med krämigt ris.

Ingredienser

portioner

Kryddmarinerade apelsiner

  • 1 kanelstång
  • 1 vaniljstång
  • 2,5 dl strösocker
  • 5 stjärnanis
  • 5 dl vatten
  • 1,5 rödbeta, riven
  • 4-6 apelsiner

Garnering

  • 1 granatäpple
  • 60 g pistagenötter
  • Honung (efter tycke och smak)

Krämigt ris

  • 500 g risgröt
  • 3,3 dl grädde
  • 3 msk honung

Gör så här

Kryddmarinerade apelsiner

  1. Dela vaniljstången i två, peta bort kärnorna och lägg i en kastrull tillsammans med kanel, socker, stjärnanis och vatten. Låt koka en stund och slå sedan i den rivna rödbetan. Låt koka i ca 5 minuter.
  2. Skala apelsinerna, skär bort allt det vita och lägg i en djup skål. Häll nu den färdiga lagen över apelsinerna och peta vid behov ner dom i lagen så alla apelsiner doppas i lagen. Apelsinerna är klara när alla är färgade av den röda lagen (ca 30 min).
  3. Skiva sedan apelsinerna och lägg ut på ett fat.
  4. Hacka pistagenötterna och strö över apelsinerna. Gröp ur kärnorna ur ett granatäpple och strö över apelsinerna. Ringla även honung över apelsinerna.

Krämigt ris

  1. Vispa grädden tills den är nästan helt färdigvispad. Blanda sedan grädden med färdigt grötris och lite honung. Avsluta genom att ringla lite honung över det krämiga riset.