Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser

Ernsts marinerade och wokade kräftor med tre olika dippsåser
Foto: TV4
10

Du behöver

Kräftmarinad

  • 60 kokta kräftor (utan spad)
  • 8 vitlöksklyftor
  • 3 färska röda chilifrukter
  • 4 lime
  • 1 dl rapsolja
  • flingsalt

Såsbas

  • 10 st ägg
  • 6 dl rapsolja
  • 1 dl olivolja
  • 3 msk vit balsamico vinäger
  • flingsalt
  • peppar från kvarn

Saffranssås

  • såsbas (se ovan)
  • 2 paket saffran

Vitlöks- och citronsås

  • såsbas (se ovan)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 tsk vit balsamicovinäger
  • 1 citron

Ajva- och basilikasås

  • såsbas (se ovan)
  • 1,5 msk Ajvar relish
  • 1 knippe basilika

Gör så här

  1. Kräftmarinad
    Lägg kräftorna i en stor skål eller hink. Finhacka vitlöken och chilifrukterna. Skiva limen och pressa dessa över kräftorna innan skivorna läggs i. Blanda i rapsoljan och smaksätt med flingsalt. Blanda allt noga och låt kräftorna stå i marinaden över natten. Woka sedan kräftorna i en stor panna över grillen/öppen eld alternativt ungstek i 225 grader i 10-15 min.
  2. Såsbas
    Separera äggulorna från äggvitan och lägg gulorna i en bunke. Häll i rapsoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar. Häll sedan i olivoljan på samma sätt. Tillsätt sedan den vita balsamivo vinägern och smaksätt med salt och peppar från kvarn. Blanda allt sammans väl. Såsbasen räcker till tre såser.
  3. Saffransås
    Blanda en tredjedel av såsbasen med två paket saffran och blanda väl. Låt sedan såsen stå i kylen innan servering.
  4. Vitlöks- och citronsås
    Finhacka vitlöken och mosa den tillsammans med flingsalt tills det blir en vitlöksmassa. Blanda vitlöksmassan med såsbasen. Smaksätt med vit balsamico vinäger och finhackat citronskal.
  5. Ajvar- och basilikasås
    Blanda såsbas med ajvar relish och smaksätt med finhackad basilika.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept