Fikonmarmelad eller fikonchutney

50 min
90
Fikonmarmelad eller fikonchutney
Foto: TV4
50 min
90

Du behöver

  • 500 g torkade fikon
  • 4 st apelsiner
  • 1 st citron
  • 4 dl vatten
  • 2 st kanelstänger
  • 10 dl socker
  • 2 dl hackade valnötter
  • 1 msk pektin
  • 1 msk citronsyra
  • Ev. cognac

Gör så här

  1. Blötlägg fikonen över natten.
  2. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull.
  3. Glöm inte ta bort den hårda knoppen i ena änden.
  4. Tvätta apelsinerna och citronen.
  5. Dela dem i 4 bitar och skär dem sedan i tunna skivor.
  6. Lägg ned dem i kastrullen och häll på vattnet.
  7. Koka samman med kanelstänger under omrörning i 20 minuter eller tills skalen är mjuka.
  8. Rör ned 10 dl socker och lite cognac om så önskas.
  9. Grovhacka valnötterna och rör ned i blandningen tillsammans med pektin och citronsyra.
  10. Låt koka ytterligare 10-15 minuter.
  11. Häll upp marmeladen/chutneyn i en rengjord glasburk.
  12. Servera till en härlig ostbricka eller varför inte ett par rykande färska scones på frukostbordet!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept