Gräddtårta med jordgubbar och fläder

Gräddtårta med jordgubbar och fläder
Foto: TV4

Du behöver

Tårtbotten

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 2 l jordgubbar
  • 6 dl marsansås
  • 0,5 dl fläderblomssaft
  • 4-5 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker

Fläderblomstopping

  • 4 dl flädersaft
  • 4 gelatinblad

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en separat bytta. Vänd sedan ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda om väl.
  2. Häll sedan smeten i en smord form ca 25 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35 minuter. När tårtbottnen lossnar från kanterna är den klar.
  3. När bottnen har svalnat dela den i tre skivor som då bildar de tre olika lagren på tårtan.
  4. Börja med att plocka ut de fina jordgubbarna som ska användas till garnering av tårtan. Ta resten av jordgubbarna och mosa i sen skål med hjälp av men potatisstöt eller en gaffel. De ska fortfarande vara lite bitar av jordgubbar, inte en len sås.
  5. Blanda ihop marsansås (följ beskrivningen på asken) men byt ut lite av vätskan mot 0,5 dl fläderblomssaft.
  6. Börja montera tårtan genom att lägga den första bottnen på ett tårtfat. Lägg sedan på hälften av de krossade jordgubbarna. På jordgubbarna ska sedan en tredjedel av marsansåsen spridas ut.
  7. Nästa tårtbotten läggs ovanpå och trycks till lite lätt i mitten så att den blir slät. Gör likadant på nästa lager. Ovanpå tårtan tar man sedan det sista av marsansåsen och brer ut över hela tårtan, både på toppen och på sidorna.
  8. Häll sedan upp grädden i en skål och tillsätt sockret och vispa tills den stelnat något. Ta sedan ungefär en tredjedel av grädden och bre ut på toppen och sidorna av tårtan.
  9. Resten av grädden läggs i en spritspåse med en stjärntyll. Spritsa sedan tårtan i önskat mönster. Garnera sedan tårtan med jordgubbar, du kan välja om du vill dela dem eller låta dem vara som de är.
  10. När tårtan är färdigmonterad hälls flädersaftsgelatinblandning över hela tårtan (se beskrivning nedan).
  11. Börja med att lägga gelatinbladen i vatten. När de har mjuknat är de färdiga. Häll flädersaft i en kastrull och vrid ur vattnet ur gelatinbladen och tillsätt dem till flädersaften.
  12. Värm upp blandningen och när gelatinbladen har smält är blandningen klar. Håll då över blandningen över tårtan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept