Ernsts goda julbröd

Ernsts goda julbröd
Foto: Roland Persson
Jul

Ernsts recept på ett strålande enkelt, gott och fint julbröd som inte behöver jäsa och håller länge.

Tips: Kanonbra gå-bort-present. Slå in brödet i en ny fin kökshandduk så har du en lysande julklapp.
Ernsts julbröd passar utmärkt till en stark ost, eller varför inte med en skiva julskinka?

27 oktober 2009
Visa mer

Du behöver

  • 7 dl vetemjöl
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 2 dl mörk sirap
  • 1 l naturell yoghurt
  • 2 dl russin
  • 2 dl hela hasselnötter
  • 3 dl torkade strimlade aprikoser
  • smör till formarna
  • 2 dl solros- eller pumpafrön

Gör så här

  1. Rör ihop alla mjölsorterna, salt och bikarbonaten i en rostfri bunke. Tillsätt sirap, yoghurt, russin, nötter och aprikoser.
  2. Smörj två avlånga brödformar och ”bröa dem” med solrosfrön eller pumpakärnor.
  3. Skrapa ner den kladdiga degen i formarna, men se till att lämna ett par centimeter upp till kanten så att bröden får plats att jäsa. Jämna till ytan och strö över lite extra solros- och/eller pumpafrön.
  4. Grädda i 200 grader i 60 minuter, sänk till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept