Pernillas aprikos- och mandellimpa

Pernillas aprikos- och mandellimpa
Foto: Pernilla Kamras
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Pernillas aprikos- och mandellimpa

7 ingredienser

Gör som jag skär en tunn skiva sätt dig framför brasan och njut! God Jul från Pernilla & Ernst

Mandelmassa av absolut bästa kvalitet är ett måste till denna ljuvliga limpa. Leta bland de olika mandelmassorna i affären och titta noga så att just den mandelmassan du köper innehåller så mycket mandel som möjligt. Det är inte ovanligt med aprikoskärnor som tillsats. Marsipan skall innehålla 40 % mandel och 60 % socker, mandelmassa skall innehålla lika mycket av varje. Det ska inte vara massor av andra ingredienser så läs noga.

Ingredienser

  • 100 g mandelmassa
  • 25 g sötmandel, skållad och hackad
  • 25 g mörk choklad, hackad
  • 25 g aprikostärningar
  • 1 msk cognac
  • 50 g mörk choklad, smält tempererad eller blockchoklad
  • 25 g aprikostärningar eller pistagenötter

Gör så här

  1. Blanda aprikoserna med cognacen, låt dra över natten.
  2. Blanda mandelmassa mandlarna och aprikoserna. Blanda sist i choklad hacket.
  3. Forma till en limpa, doppa den i chokladen, dekorera med aprikostärningar eller pistagenötter.
  4. Låt dem torka, lägg den i en påse eller burk. Förvaras svalt och torrt.
  5. Ät skuren i tunna skivor njut.