Erik och Mackans glace au four

Erik och Mackans glace au four
Foto: TV4

Erik och Mackans glace au four

Av: Erik och Mackan

Från: Tinas Cookalong

15 ingredienser

Erik och Mackan tävlar mot Tina i att göra den godaste glassefterrätten.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör
  • 2 dl havregryn
  • 2 msk strösocker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 4 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 100 g färska blåbär
  • 2 förp blåbärsglass
  • 0,5 dl mandelspån [ca 20 g]

maräng

  • 4 ägg
  • 4 msk strösocker

Fyllning

  • 2 förp blåbärsglass
  • färska blåbär

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W) ca 30 sekunder. Blanda ner havregryn, socker, mjölk och vetemjölet blandat med bakpulver i smöret. Rör till en jämn smet. Rita 4 rundlar på bakplåtspapper, ca 6 cm i diameter. Bred ut smeten i rundlarna.
  3. Grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Lossa försiktigt rundlarna och låt dem kallna. Ställ rundlarna på en bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 275 grader.
  4. Vispa äggvitorna riktigt hårda, gärna med elvisp. Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en blank, tjock marängsmet.
  5. Fördela blåbär och glass på rundlarna. Bred marängsmeten på och runt om så att all glass täcks. Strö över mandelspånen.
  6. Grädda mitt i ugnen i 2-3 minuter tills marängen börjar få fin färg. Lyft över glace au fourerna på assietter och servera genast