Napoleonbakelse

Från Nyhetsmorgon

Bakelse uppbyggd av smörkräm, vaniljkräm, vispad grädde och sylt. Mycket populär i bland annat Nederländerna.

12 december 2008
Visa mer
10

Du behöver

  • 2 ark smördeg
  • 5 dl vispad grädde
  • 3 msk äppelmos
  • 3 msk vaniljkräm
  • 2 msk hallonsylt
  • Glasyr (gjord på florsocker och vatten)

Vaniljkräm (Créme Patissiére)

  • 5 dl mjölk
  • 1 st vaniljstrång
  • 120 g äggula
  • 125 g socker
  • 4 msk crème fraiche
  • 40 g maizenamjöl
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Koka upp mjölken med vaniljstången.
  2. Vispa sockret, äggulan och maizenamjölet luftigt.
  3. Häll i äggblandningen i mjölken och koka upp under noggrann omrörning.
  4. Tag av från spisen och vispa i smöret till en slät kräm.
  5. Sila av och kyl ner.
  6. Botten: Smördeg
  7. Bred ett tunt lager äppelmos och ett tunt lager vaniljkräm.
  8. Lägg ett tjockt lager med grädde.
  9. Stryk locket med hallonsylt och toppa slutligen med glasyren.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept