Viltkryddad oxfilé med messmörssås

Viltkryddad oxfilé med messmörssås
Foto: TV4

Viltkryddad oxfilé med messmörssås

Av: Erik - Mora

Från: Halv åtta hos mig

22 ingredienser

1h

Eriks viltkryddade oxfilé med messmörssås serveras med pressad potatis och ugnsbakade rotfrukter.

Eriks meny består även av

Gustafsröra i tunnbrödskorg

Karamelliserad ädelost på hjortron

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • cognac, för pensling av köttet
  • 600 g oxfilé [150 g/person]
  • Viltkrydda (efter smak)
  • salt (efter smak)
  • smör, till stekning
  • rapsolja

Potatis och rotfrukter

  • 2 palsternackor
  • 4 morötter (stora)
  • 0,5 rotselleri
  • 2 rödbetor
  • salt (efter smak)
  • timjan (efter smak)
  • 8 potatisar (stora)

Sås

  • 10 enbär
  • 2 msk viltfond
  • 4 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g messmör
  • salt (efter smak)
  • Viltkrydda (efter smak)

Serveras med

  • saltgurka
  • lingon

Gör så här

Kött

  1. Pensla köttet med cognac och låt det ligga så en stund.

Rotfrukter och potatis

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skala rotfrukter och potatis.
  3. Potatisen kokas.
  4. Övriga grönsaker skalas och skärs i stavar.
  5. Häll lite olja i en ungsfast form och lägg i grönsakerna.
  6. Häll på lite olja och krydda med timjan och salt.
  7. Ställ in i ugnen på ca 30 minuter.

Kött, forts

  1. Bryn köttet i smör och krydda med viltkrydda och salt.
  2. Lyft ur köttet lägg det på varmhållning.

Sås

  1. Krossa enbären och bryn dem i stekpannan en liten stund.
  2. Häll på ca 4 dl vatten och viltfond.
  3. Låt det koka ihop till hälften.
  4. Tillsätt 4 dl vispgrädde och låt det hela koka ihop till simmig konsistens.
  5. Smaksätt med ca 100 g messmör, salt och viltkrydda. Vill man ha såsen tjockare kan man reda den.
  6. Pressa potatisen.
  7. Servera köttet med pressad potatis, sås, grönsaker, några lingon och saltgurka.