Viltkryddad oxfilé med messmörssås

Viltkryddad oxfilé med messmörssås
Foto: TV4
1h
4

Du behöver

  • Cognac, för pensling av köttet
  • 600 g oxfilé (150g/person)
  • Viltkrydda, efter smak
  • Salt, efter smak
  • smör till stekning
  • rapsolja

Potatis och rotfrukter

  • 2 st palsternackor
  • 4 st morötter, stora
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st rödbetor
  • Salt, efter smak
  • Timjan, efter smak
  • 8 st potatisar, stora

Sås

  • 10 st enbär
  • 2 msk viltfond
  • 4 dl vatten
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g messmör
  • Salt, efter smak
  • Viltkrydda, efter smak

Serveras med

  • saltgurka
  • lingon

Gör så här

  1. Kött
    Pensla köttet med cognac och låt det ligga så en stund.
  2. Rotfrukter och potatis
  3. Skala rotfrukter och potatis.
  4. Potatisen kokas.
  5. Övriga grönsaker skalas och skärs i stavar.
  6. Häll lite olja i en ungsfast form och lägg i grönsakerna.
  7. Häll på lite olja och krydda med timjan och salt.
  8. Ställ in i ugnen på ca 30 minuter.
  9. Kött, forts
    Bryn köttet i smör och krydda med viltkrydda och salt.
  10. Lyft ur köttet lägg det på varmhållning.
  11. Sås
    Krossa enbären och bryn dem i stekpannan en liten stund.
  12. Häll på ca 4 dl vatten och viltfond.
  13. Låt det koka ihop till hälften.
  14. Tillsätt 4 dl vispgrädde och låt det hela koka ihop till simmig konsistens.
  15. Smaksätt med ca 100 g messmör, salt och viltkrydda. Vill man ha såsen tjockare kan man reda den.
  16. Pressa potatisen.
  17. Servera köttet med pressad potatis, sås, grönsaker, några lingon och saltgurka.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept